SHIRLEY

CLAMP

FLORENCE

Shirley Clamp var bara 14 år när hon i skolkören på högstadiet i Viskafors fick förfrågan om att sjunga solo på en skolavslutning. Det var stort, inte bara för att få sjunga solo, utan att dessutom få ynnesten att göra det i duett med en tjej som gick i 9:an och var två år äldre. Aldrig tidigare hade en elev i årskurs 7 fått den chansen. Dessförinnan trodde Shirley inte att sången var hennes grej. Hon höll ju på med teater och var lite mer av en komiker. Men när körledaren gav henne låten I know him so well, lämnades tron om att hon inte kunde sjunga så bra därhän. Musiken från Chess blev hennes musik, och dess innehåll har växt vid varje tillfälle hon har fått möjlighet att framträda med den.

Shirley utbildade sig efter gymnasiet till musikalartist vid Balettakademien i Göteborg, men det är först nu som hon har känt sig redo att ta steget in i denna scenkonstens värld. Så när Shirley blev tillfrågad om att göra Chess på Svenska tvekade hon inte en sekund. Hennes ”moment” var kommet. Musikaldebuten var här och dessutom innefattade denna nya fas också hennes drömroll. Florence!

– Att säga att det var stort för mig att bli tillfrågad är en ren underdrift. Snacka om att min flickdröm blev besannad! Och med vilket sällskap sen! Jag ska ge mitt allt för att detta ögonblick ska bli en succé!

Shirley Clamp är en av Sveriges mest folkkära artister. Med hitlåtar och Melodifestival-succéer som Min kärlek, och Att älska dig har hon letat sig in i de svenska hemmens spellistor och skivsamlingar. Shirley har givit ut fem soloalbum och placerat sig på Svensktoppen hela åtta gånger.

Shirley har också turnerat med Rhapsody in Rock med bland andra Robert Wells, Nanne Grönvall och Peter Jöback. Vidare har hon turnerat tillsammans och gjort julshow med vännerna och kollegorna Sonja Aldén och Sanna Nielsen.

Bland en gedigen lista TV-framträdanden kan nämnas att hon agerat kommentator för Eurovision song contest och varit programledare för SVTs Folktoppen.

I övrigt är hon ett mycket välkänt ansikte i TV-rutan, då hon ofta är inbjuden till att medverkat i olika nöjesprogram som, Så ska det låta,  Allsång på Skansen, Doobidoo, Lotta på Liseberg, Nyhetsmorgon, Bingolotto mfl.

Shirley var 31 år år när hon slog igenom som artist. Under sin karriär har hon haft stunder då hon har låtit den dåliga självkänslan ta över, men är samtidigt tacksam över att hon inte var för ung när dörrarna öppnades för henne. Hon hade ett bra fundament att stå på. Hon visste mer vad hon ville och var inte lika form- och ruckbar som en artist kan vara som slår igenom som ung vuxen. Shirley berättar att hon har fått mycket inspiration och stöd från artistkollegan Barbro, Lillbabs, Svensson.

Min mentor, Lillbabs, bekräftade mig på ett så fint sätt. Barbro guidade mig också i rätt riktning i förhållningen till att vara en offentlig artist och i relationen och kontakten till min publik. Jag känner verkligen ett socialt ansvar gentemot mina fans. De kan ha skrapat ihop de sista mynten i plånboken för att se en show med mig, gjort sig vackra och kanske rest långväga för att gå på en av mina konserter. Då vill jag vara där för dem både innan, under och efter föreställningen. Våra möten betyder mycket för mig.

En annan av Shirleys förebilder är Bette Midler. Hon menar att denna artist har förmågan till att vara fulländad i sitt artisteri, Bette Midler har självdistans, humor, vågar vara stark, skör och ful på scen, Midler kan bjuda på sig själv i alla former. Shirley Clamp har också denna unika förmåga, att med humor, timing, tydligt scenspråk och gudabenådad röst fånga sin publik. Dessa skickligheter har Sverige kunnat få ta del av i Shirleys kritikerrosade show, Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt.

När det gäller humor berättar Clamp att hon ofta känt sig som festens medelpunkt, att hon var familjens lilla narr, att hon har älskat att få människor att skratta. Men det tog lång tid innan hon faktiskt förstod att hon bemästrade det där med humorns konst och timing som ett fullgott element till hennes musikaliska förmågor. Shirley berättar att humorns plats i hennes framträdanden idag är ett ytterst medvetet och genomtänkt val.

Jag är 47 år och helt enkelt en ”late bloomer”.  Jag har stundtals under min karriär tänkt för mycket att ”inte kan väl jag” och på det sättet också känt mig något begränsad och återhållsam i vem jag har varit som artist. Men när jag började arbetet med min senaste show, kunde jag känna att jag lyckades med att sammanfoga och förvalta allt jag fått uppleva och utvecklats i under min karriär. Och på något sätt har jag också vågat att skapa något stort utav det. Det blev ett unikt och magiskt ögonblick för mig. Jag fick som artist, för första gången visa vem jag var, fullt ut. Nu kommer jag aldrig mer att hämmas. Jag har inte tid och lust med det helt enkelt.

Under sommaren 2021 får ni möta en rak, ärlig och sensuell Florence –  som vågar ge sig hän – genom Shirley Clamp på Helsingborg Arena.

Boka din biljet på: Nortic.se