KAROLINE

DONS

SVETLANA

Låt oss – STOLT – få presentera Karoline Dons, ett strålande stjärnskott på musikalhimlen med en makalös röst!

Karoline utexaminerades från musikallinjen på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg mitt under brinnande pandemi och hennes magiska insats i sitt digitala examensarbete där, gjorde oss otroligt nyfikna på vem hon var och på vad hon mer kunde prestera.

Karoline Dons, som ursprungligen kommer från Tromsö i Nordnorge, har sedan barnsben stått på scen. Tidigt deltog hon i allt från revyteater till musikal och hon har fostrats i musikens- och scenkonstens värld i såväl barndomshemmet, som i skola och kommunens kulturskola. När hon som tonåring insåg att det fanns en framtid för henne inom kultursfären, ställdes siktet in på att studera sång och skådespeleri.

– Min dröm har nog alltid varit att få stå på scen. Men jag kände tidigt, på musiklinjen på gymnasiet, att jag inte fann någon glädje i att att vara mig själv på scen, att vara för privat. Däremot var det underbart att gå in i en roll och karaktär, att bli och vara någon annan på scen.

Poletten trillade ner när hon på gymnasiet fick spela en huvudroll i musikalen ”West Side Story” på kulturhuset i Tromsö. Det var musikalartist hon skulle bli! Efter gymnasiet sökte sig Dons till Sverige där hon under två år studerade på musikallinjen på Kulturama i Stockholm.

Senare ansökte Karoline till musikallinjen på Högskolan för Scen och musik i Göteborg. Hon en gjorde audition, men kom inte in. Detta satte dock inte stopp för hennes vision. Karoline hade bestämt sig, hon skulle bara in, hon hörde hemma där! Frågan var bara när och hur det skulle ske? Karoline flyttade efter motgången till Oslo och började arbeta med, som hon beskriver det, ”ett vanligt jobb” för att klara vardagen. All tid utöver timmarna hon arbetade där, gick till att öva – öva – öva! Detta gav henne fantastiska rutiner som hon säger sig ha med än idag. Ett år gick – hon ansökte igen – och kom in!

– Jag var väldigt stolt, så stolt som man bara kan bli när man verkligen förtjänar något! Jag hade jobbat så otroligt hårt för att nå mitt mål, ett mål jag egentligen inte kunde styra över, mer än att påverka det jag kunde – att öva.

Efter examen på musikallinjen i Göteborg tog hon sig åter till Oslo. Där fick hon direkt isolerade sig, i samma anda som sina landsmän. Men i kontrast till i Sverige hade Norge under en tid färre restriktioner gällande publika konserter, scenkonst och föreställningar. Dons fick då möjligheten att göra rollen som ”Lena” i en uppsättning av musikalen ”Så som i Himmelen”. Produktionen åkte på turné och spelades i Norge under ett par månader. I mars 2021 blev det åter full ”lock down” i Oslo och alla jobb ställdes in.

– Det var såklart väldigt tråkigt! Så när jag senare fick ett samtal av Sven S Holm, regissören för ”Chess på Svenska”, blev jag först lite osäker på om han verkligen hade ringt rätt? Han frågade mig om jag var intresserad av att söka rollen som Svetlana. Jag svarade:
– Ja, absolut!  Jag skickade därefter in en film och gjorde digital audition.

När Karoline väl förstod att det var just henne som produktionen ville ha som Svetlana, blev det, som hon uttrycker det, ”en jättelättnad och en stor glädje”.

Vi undrar vilka förväntningar och förhoppningar Karoline har på att få stå på scen och samarbeta med några av Sveriges främsta artister inom scenkonst?

– Det känns jättespännande! Först och främst ska det bli härligt att få jobba med människor som har så mycket mer erfarenhet än jag, att kunna lära och ta del av deras kunskap, att få vara en del av en produktion med så etablerade artister. Jag älskar att jobba med folk och tillsammans ska vi nu föra fram en föreställning och berätta något ihop, det ska bli fantastiskt! Sen är det självklart lite nervöst, säger hon och skrattar!
Men jag är ganska lugn i vart jag står, kan och vem jag är.

Vi pratar vidare om vad Karoline ser i Svetlana, vilka utmaningar som finns och vad hon önskar få fram i rollkaraktären?

– Jag hoppas att vi kan få fram en stark, ung kvinna. En kvinna som inte gör allt för kärleken – precis det där som man överlag ser i alla musikaler. Jag hoppas att publiken kommer få se en kvinna med en egen drivkraft. Svetlana vill komma ut. Utmaningen ligger i att få fram den styrkan med tanke på det manus och dem texter som är skrivna för henne. Man måste ju samtidigt förhålla sig till de ramar som faktiskt är där. Men det tror jag att jag kan hitta, tillsammans med regissören och mina kollegor.

Att ställa sig på en scen, i detta fall på en scen där det runt om sitter 2000 förväntansfulla åhörare i publiken, kan för oss vanliga dödliga verka vara otroligt modigt. Med det i åtanke blir vi nyfikna på vad mod betyder för Karoline?

– Att vara ärlig och stå upp för det du tror på. Säga ifrån om någon gör något du inte tycker är bra.

Vi undrar vad det är som driver Karoline Dons som artist. Vi funderar över vilka krafter som för henne framåt att vilja utvecklas som musiker och skådespelare? Hon tystnar för en stund och säger därefter att det är en stor och svår fråga. Hon tystnar igen och efter en längre paus tar hon ton.

– Jag drivs av att det ger mig trygghet, en trygghetskänsla. Jag blir trygg i det samarbetet som sker i en ensemble när man arbetar tillsammans. Det är upplyftande att jobba så nära andra människor i skapandet, när man ta fram en produkt.

Karoline pratar vidare om musiken i Chess och om hur hon ser fram emot att få dela den med publiken i februari. Hon säger att hon tycker att det finns så många coola låtar i musikalen, inte minst en av de sånger som hon själv ska gestalta, ”Vem är jag”.

– Den är underbar och fantastisk att sjunga, helt klart en av mina favoriter. Men jag tror att jag kommer stå där bakom scen i varenda del av föreställningen och lyssna in precis allt! Jag kommer leva på att bara få vara med om det här, säger hon och skrattar.

Vilka drömmar och förhoppningar har Karoline Dons gällande sin framtida karriär?

– Nu när världen väl börjar öppna upp så vågar jag drömma igen! Min dröm är att få möjlighet att jobba som artist, fullt ut. Jag tycker det är så himla roligt att jobba i en ensemble, med kollegor och jag ser fram emot att kunna få göra det vart som helst, med vem som helst, när som helst!

Vi ber henne att beskriva och måla upp vad hon ser framför sig gällande premiären av Chess på Svenska på Helsingborgs Arena, i februari 2022.

-Dem sitter där bakom scenljuset, arenan är full med publik. Vi kan känna deras reaktioner och tar med oss den energin in i föreställningen. Hjärtat kommer att slå så snabbt! Gud! Det kommer bli helt underbart!
Jag vill att vår publik ska gå hem med känslan av att de har varit med om en stark upplevelse, att tiden de har lagt till att gå dit och det det har kostat dem har varit värt allt. Det är viktigt för mig!

Den 30 juni-10 juli 2022 beträder Karoline Dons scenen på Helsingborg Arena, som en frihetstörstande Svetlana, i Chess på svenska!

Boka din biljet på: Nortic.se