GERT

FYLKING

DOMAREN

Gert Fylking är en kultfigur inom svensk media, film och teater.
År 1969 gjorde han sin professionella skådespelardebut på Pistolteatern  med Kung Ubu. Dramat var snudd på obscent, kontroversiellt och blev vittomtalat. Originalpjäsen som skrevs i slutet av 1800-talet i Paris hade öppningsfrasen – Merde! Publiken i Paris tyckte inledningen var förkastligt och stormade ut i samma anda som uttrycket lämnade mun. Pistolteatern och Fylkings Kung Ubu, som hade ett betydligt grövre språk än originalet, gick dock för slutsålda hus i Stockholm och Gert fick mersmak!

Precis som pjäsens innehåll väckte uppmärksamhet i scenkonstvärlden, har kanske svenska folket en uppfattning om att Gert Fylking som person, också tänjer på ramarna? En kontroversiell och aningen provocerande man? Här presenterar vi en Gert Fylking som har många strängar på sin lyra och ett stort register, med breda erfarenheter som skådespelare, musikalartist, manusförfattare, debattör, krönikör, dansare och medieprofil.

Med en passion för teater och scen, grundande Fylking 1972 Dalateatern tillsammans med Henning Mankell och Riksteatern. Med samma glöd och med egna medel startade han senare Teater Kamelian, i en nedlagd gammal köttbutik mitt i Stockholms stad, där unga och gamla spelade amatörteater tillsammans med flera namnkunniga skådespelare.

Fylking berättar att han levt och andats teater och att passionen många gånger har gjort att han satsat från egen kassa för att ekvationen ska gå ihop. Bland annat köpte han den turnébuss i vilken Dalateaterns skådespelare och personal åkte runt i för att nå ut med sina produktioner.

Fylking har genom åren verkat i olika forum för att dela med sig av scenkonstens hemligheter, bl a genom att ge tillbaka och dela med sig av sina teaterkunskaper till ungdomar. Under en 10 årsperiod arbetade han t ex idéellt för ungas utveckling genom att visa väg till kreativitet, genom drama och teater.

Under sin skådespelarkarriär har Fylking varit med i uppsättningar på exempelvis Stadsteatern, Boulevardteatern, Riksteatern, Dramaten och på Göta Lejon. När det gäller musikaler är han inte novis. Gert har tidigare haft drivande roller i musikaler som Buddy Holly, Grease, Rent och Sound of Music. Det är däremot först i Chess på Svenska som Gert Fylking kommer att ha sin första sjungande roll.

För att citera Fylking själv;

Äntligen! Som han under uppmärksammade former utropat vid Svenska Akademins högtidliga offentliggörande av nobelpristagaren i litteratur, oavsett vem som fick priset.

Gert Fylking har medverkat i en lång rad filmer och TV-serier, bl a Ha ett underbart liv, Kejsarn av Portugallien, Rapport till himlen, Silvermannen, Adam & Eva och Heja Björn.

Tillsammans med Robert Aschberg och Strix television blev Gert banbrytande då de i slutet på 80-talet fick ett nykläckt TV3 att frodas genom ett omdebatterat nytt TV-format. Fylking berättar att de satte en ny agenda för hur en del av framtidens TV-produktioner skulle komma att se ut.

Under 2000-talet har Fylking verkat som programledare för radioprogrammet RIX MorronZoo i radiokanalen RIX FM i trio med Roger Nordin och Titti Schultz. I samma kanal har han även producerat ett eget program, Gerts Värld. I detta media har han likaledes antagit roller som fått diskussioner att förlösas.

Under den 30 juni-10 juli 2022, har ni som publik chansen att få ta del av Fylkings mångfacetterade väsen, då han förklädd till  Domaren, Jean Jacques van Boren i musikalen Chess på Svenska intar scenen på Helsingborgs Arena.

Boka din biljet på: Nortic.se

Text av: Johanna Ericsson