ALMA

BENGTSSON

SVETLANA

Efter en fantastisk audition i Göteborg knep Helsingborgs egen Alma Bengtsson rollen som Svetlana i konkurrens med flera hundra utbildade musikalartister. Alma examinerades våren 2020 från musikalutbildningen vid Högskolan för Scen & Musik i Göteborg. Alma Bengtsson utgör “det unga stjärnskottet” bland huvudrollerna i Chess Helsingborg 2021.

Alma är född och uppvuxen i Helsingborg. Som liten sjöng hon som mest hela tiden, men som barn var det intresset för sport och bleckblåsinstrument som hägrade. När Alma var 15 år gammal tog hon sin första sånglektion och blev helt förtrollad av sång- och vistraditionens kraft. Det var själva berättarkonsten som fascinerade henne mest och när passionen för musikal började växa blev det en förlängning av berättandet då hon även kunde dramatisera sin sång och nå ytterligare en dimension i skildringen av en text.

Under sina tre år på Lunds dans- och musikalgymnasium fördjupades sång- och genreintresset för musikal. Men ur ett genreperspektiv anser Alma att musikal snarare handlar om en form – och i den formen lever all världens olika musikstilar. Hon säger att musikal är en bred stil och rent sångtekniskt förväntas hon som musiker kunna leverera flera olika sorters stämningar och röster i ett och samma forum. Det är också tjusningen och utmaningen med konstformen.

Vi frågar Alma när hon själv förstod att hennes musikaliska gåva var unik?

 

 

– Det var nog när jag i slutet på gymnasiet skulle öva på att göra auditions. Jag åkte till Göteborg för att helt enkelt tränas i situationen. Men det hela gick otroligt bra och jag blev istället antagen till Musikalprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik.

Alma fortsätter att berätta om en annan audition-anekdot, en auditions som nästan höll på att gå i stöpet. Alma hade sett att produktionsbolaget Sinne och Scen gick ut med information om möjligheten att söka till ”Chess på svenska” i flera olika städer. Hon sökte och fick ett datum och en tid i Helsingborg. Problemet var att hon den dagen inte kunde ta sig till Skåne då hon befann sig i Göteborg. En gammal kamrat till Alma kunde i sista stund byta tid och stad med henne och hon stegade nu in i rummet i Göteborg. Almas egen övertygelse var att hon skulle söka till ensemblen, men när juryn frågade om hon sökte rollen som Svetlana eller Florence blev Alma ställd och svarade utan att hinna tänka efter;
– Svetlana!
Snabbt programmerade hon om hjärnan och började sjunga Svetlanas paradnummer, Han är en man, ett barn. Rollen blev hennes!

– Jag känner mig oerhört stolt och glad över att få denna chans. Jag har arbetat hårt för att komma hit. Det ska bli en ynnest att få jobba med denna artistelit och jag ska ge tid till att riktigt gotta ner mig rent konstnärligt i rollens karaktär – och inte minst passa på att lära mig så mycket jag kan i mötet med mina kollegor i produktionen. Det är en ära och en dröm, att i min ålder, få sätta ett avtryck på denna musikalklassiker!

Alma blir engagerad när hon talar om sin blivande rollkaraktär Svetlana – en kvinna med förhoppningar om ett bättre liv, en kvinna med styrkor och rädslor. Hon tänker på konflikten som ligger i Svetlanas kamp för frihet och dess kontrast där karaktären också bär sin lojalitet, integritet och stolthet högt. Vad är en människa egentligen beredd att offra för att göra sitt eget liv fulländat?

Vi undrar vad Alma har för drömmar och förhoppningar i livet?

I likhet med min rollkaraktär, Svetlana, drömmer jag om den dagen då alla i Sverige och i övriga världen kan ha samma förväntningar och möjligheter oavsett könstillhörighet eller bakgrund.

Alma Bengtsson är även aktuell i rollen som Anna i ”Anna och Jacob Dubbe” ”Måne över Rosendal” på Gotlands Länsteater våren 2021.

Den 11-20 juni 2021 beträder Alma Bengtson scenen på Helsingborg Arena som en frihetstörstande Svetlana i Chess på svenska.

Boka din biljet på: Nortic.se