ALEXANDER

LYCKE

FREDDIE

Alexander Lycke är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och är en av sin generations mest respekterade svenska musikalartister. Han har hyllats för sin stora röst och sitt sångmässigt breda känsloregister.

Som ung hade han tonårsdrömmar om att bli rockstjärna och repade ihärdigt i diverse Stockholmsbaserade garageband, med målet att slå igenom och leva rockdrömmen fullt ut.

I familjehemmet fanns alltid tillgång till musik i olika format, allt från körsång och storband till folkmusik. Möjligen har detta präglat hans förmåga att ta sig ann olika sorters genre?

Jag har idag förmågan att ändra min röst efter musikalisk scen och bredd, en jävla kameleont helt enkelt, säger han och skrattar! Men det har tagit tid. Först ska man medvetandegöra sin röst, forma, lära nytt, hitta sitt sound. Numera tar jag inte längre sånglektioner. Jag kan tvärtom känna mig livrädd av bara tanken. Jag har lärt mig min röst, hur jag vill låta och hur jag behöver anpassa rösten. Jag har istället hittat tekniker för att lyssna in mig själv med ett objektivt öra.

Sången var central i hemmet. Alla i familjen delade okonstlat intresset i vardagen. Som barn fick han också sin musikaliska skolning på Adolf Fredriks Musikskola.

Att sjunga i stämmor trodde han som ung att alla som blivit satta på jorden kunde göra. Senare fick denna tes en törn då han som tonåring klev ur sitt musikuniversum och in i en större verklighet.

Som 23-åring tyckte Lyckes bror att han borde söka till musikhögskolan. Tanken kittlade och fascinationen för det teatraliska och dramatiska kunde inte förnekas. Sagt och gjort, han sökte och antogs i Göteborg 1998, utbildade sig och fick jobb meddetsamma. Rocken fanns det då inte tid till längre.

Alexander Lycke har gjort huvudroller i stora klassiska musikalproduktioner på scener runt om i Europa.  För att nämna några, American Idiot, Les Misérables, Ringaren i Notre Dame, Next to Normal och Hair mfl .

Lycke har även varit solist i de senaste säsongerna av produktionen Från Broadway till Duvemåla som turnerat runt om i Sverige. Under hösten 2020 medverkar Lycke i musikalen Funny Girl på Malmö Opera.

Vi frågar honom vad han hitintills är mest stolt över i sin karriär?

Det måste nog ha varit i början av min karriär, då jag alternerande som Judas i Jesus Christ Superstar. Det var mitt andra stora musikaljobb. Dagen efter musikalens premiär, innan jag ens hade hunnit få mina egna musikaliska och sceniska repetitioner, blev min kollega hastigt sjuk. Jag blev i panik inkastad att agera, 10 minuter innan ridåerna gick upp, i ett fullsatt Edinburgh Playhouse, med över 3000 personer i publiken! Då var det bara att gå all in och som tur var kunde jag mina musikaliska partier och hade kikat lite när kollegan repeterat sceniskt. Men det var ändå helt galet!

Förutom sin glöd för scenkonst och musikal är Alexander också sångare i hårdrocksbandet Astrakhan och 2013  blev längtan efter en kontrast till de stora kommersiella musikalproduktionerna för stor. Han önskade andrum och musikalisk frihet och sökte sig därför i ett parallellt sidospår tillbaka till sina egna musikaliska rötter, Hårdrocken. Samma år bildades Astrakhan och sedan dess har bandet givit ut två album. 2018 kunde han också kombinera dessa två världar i ett och samma verk, då han med bandet turnerade med sin version av Jesus Christ Superstar in Concert. Inom kort är bandet återigen skivaktuellt. Snart finns albumet, Astrakhan Superstar Experience ute. En live-platta från turnén med Jesus Christ Superstar.

Under 2018 intog Lycke också rollen som ”Ryssen” Anatolij i Chess på Svenska, på Teatern i Helsingfors. I en nu ny tappning och produktion byter Alexander under sommaren 2021 sida, för att göra rolldebut som “Amerikanen” Freddie i Chess på Svenska.

Det är med spänning vi ser fram emot att se Alexander Lycke i denna verklighetsfrånvände, mammafixerade, och cyniske  karaktär på Helsingborg Arena.

Boka din biljet på: Nortic.se