Nya musikalstjärnor till Chess i Helsingborg

Chess på svenska Gunilla Backman och Anders Ekborg
Fotograf: Johanna Ericsson

20 månader efter den planerade premiären presenterar produktionen för Chess på svenska sin nya supercast! En stjärnspäckad artistelit intar Helsingborgs Arena med premiär 11 februari 2022.

– Vår bransch har haft det tufft under pandemin. Alla har fått senarelägga sina produktioner och konserter både två och tre gånger. Det har gjort att många evenemang har krockat och artister har varit nödgade att tacka ja till andra engagemang. Vi har fått säga farväl till några kära kollegor, men får samtidigt hälsa nya, etablerade stjärnor välkomna till vår storsatsning av Chess på Svenska, säger Peter Lindholm på produktionsbolaget Sinne & Scen.

Ett par fantastiska tillskott är Gunilla Backman som ersätter Shirley Clamp som Florence och Anders Ekborg som tar över Alexander Lyckes roll som Freddie, en roll som var Anders Ekborgs paradroll i uruppsättningen av Chess på svenska 2002. Hans första stora roll var som Karl-Oscar i musikalen Kristina från Duvemåla. 

Gunilla Backmans genombrott var ”Mamma Mia” på Cirkus i Stockholm. Under flera år verkade hon också på de stora musikalscenerna i London där hon gjorde succé i ett stort antal olika huvudroller. Utöver det har hon turnerat över hela världen med Björn och Bennys musik.

– Det ska bli Jätteroligt att åter få en roll i musikalen som har fans världen över, säger Gunilla Backman som för tillfället repar en roll i Sound of Music på Malmö Opera.

– Det kändes som en förutsättning för mig att Gunilla också kom med i ensemblen. Jag kan den här musikalen väl efter 100-talet föreställningar, menar Anders Ekborg, som också är aktuell med hans egna julföreställning ”En Stilla Jul” i Helsingborg i december där även Gunilla gästar honom. En turné och konserttradition han haft sedan 2010!

Övriga medverkande solister är som tidigare Loa Falkman, Gert Fylking och Kalle Leander samt Karoline Dons från Oslo tar över Helsingborgs Alma Bengtssons roll som Svetlana.

Chess bryter med sin konstnärlige ledare

På grund av olika syn på det konstnärliga arbetet har produktionsbolaget Sinne & Scen valt att avsluta sitt samarbete med konstnärlig ledare för “Chess på

Chess på Svenska 2022

Chess flyttas fram på grund av covidreglerna!

– De nya restriktionerna med gruppsittning gör det svårt för både oss och publiken. Därför flyttar vi fram föreställningarna till månadsskiftet juni-juli, säger Anders Boström,